© SineKulis 2018
Ne kadar farklı kitap var ise o kadar farklı dünya var. Şimdi sıra Jose Saramago’nun dünyasında.
Portekizli olan yazar 1922 yılında doğmuştur. Birçok alanda yazan Jose Saramago , 1995 yılında yayımlanan orijinal adı ‘‘Ensaio sobre a Cegueria” olan ”Körlük” isimli kitabı ile 1998’de Nobel Ödülü almıştır.
Körlüğün ana teması bütün ahlaki değerlerin yerle bir olmasıdır diyebiliriz. Bir salgını esas alan kitap ,insanların dehşete kapılarak nasıl yaşam mücadelesi verdiğini anlatıyor. Kitap da ilgimi çeken bir özelliği de vurgulamak isterim. Kitaptaki kişilere kendi isimleriyle değil onları sıfatlaştıran isimlerle hitap edilmesi. Yazar sanki karakterlere bizim isim vermemizi istemiş gibi.
”Beyaz Felaket” diye adlandırılan bu hastalık sıradan ve sağlıklı bir insanın görme yetisini birdenbire yitirmesiyle başlıyor. İlk başta kötü niyetli insanlar tarafından kör olanların hayatı suistimal edilse de hayat bazen darbeleri eşit vurabiliyor.
Sadece kitap olmakla kalmamış ve beyaz perdeye yansıyan bu muhteşem roman Fernando Meirelles tarafından 2008 yılında çekilmiş ve izleyicilere sunulmuştur.
İnsanları gün geçtikçe hayvanlaştıran bir ortam, panik, korku ve yaşama kaygısı. Farkında olmadığımız fiziksel zenginliklerimizi kaybetmeye başlayınca durmayı bırakan bir dünya.
”Erkekler hep aynı, bir kadının karnından çıkmış olmayı, kadınlar hakkında her şeyi bilebilmek için yeterli sayıyorlar.” -Jose Saramago
Sahip olduğunuz her nefesin mutluluğunda kavrulmanız dileğiyle… İyi Okumalar.