© SineKulis 2018
VİZYON TARİHİ: 23 Mayıs 2014 (ABD)
TÜR: Gizem, Bilim-Kurgu , Romantik
SÜRE: 105 dk
YÖNETMEN: Darren Paul Fisher
SENARYO: Darren Paul Fisher
OYUNCULAR: Daniel Fraser, Eleanor Wyld
ÜLKE: Avustralya | İngiltere
“Müzikle insanları özgürde bırakabilirsiniz, kölede yapabilirsiniz; özellikle Mozart’ın müziklerinin bir ruhu vardır.”
İzlediğinizde bunun bir aşk film olduğunu düşünebilirsiniz ama aşk sadece konuyu doldurmak için kullanılmış yan konu gibi duruyor ve ilk dakikalarda film biraz sıksada ilerledikçe merak uyandırıyor ve filmin sonlarında “Bu da neydi şimdi? Hiç bir şey anlamadım, tekrar mı izlesem acaba?” diye düşündürmüyor değil.Filmde herkesin bir frekansı var ve frekans düzeylerine göre yaşıyorlar. frekans ne kadar yüksek olursa, kişi doğayla o kadar uyum içinde oluyor.
Filmin ana karakterleri Zak ve Maria’dır; Zak düşük frekanslı, Maria ise yüksek frekanslı ve yan yana geldiklerinde doğa onlara karşı gelerek, bazı doğaüstü olaylar gerçekleştiriyor. Yılda bir kere yan yana gelirler ve en fazla bir dakika yan yana dururlar.Düşük frekanslı Zak ise, yüksek frekanslı Maria’ya aşık olur ama Maria yüksek frekansı dolayısıyla duyguları yoktur aşkı, mutluluğu veya üzüntüyü bilmiyor; iyi yanı mı desem bilmiyorum ama duygusuz olsa bile doğa ona her zaman yardım ediyor (tren beklemiyor, toplu taşımaya bindiğinde oturacak yeri her zaman oluyor ya da yolda para buluyor vs.).
Filmde herkesin bir frekansı olduğundan haliyle çatışma yaşanıyor, bunu önlemek içinde bazı kelimeler var, bu kelimelerle insanları kontrol edebiliyorlar; Mozart’ın müziği ise bu kelimelerden insanları kurtarıyor. İnsanlar kelimeler tarafından hipnozlanır, Mozart ise bu hipnozu bozar da diyebiliriz.Bence yan karakter gibi dursada, filmin asıl konusunu oluşturan kişi Zak’in arkadaşı Theo.Theo, Mozart’ın müziğinde bir algoritma bularak insanları müzikle özgür bırakmaya çalışıyor ve tüm konunun oluşmasına neden oluyor. Gerçekten kafamızı karıştıran ve gizliden gizliye bilinç altımıza mesajlar gönderen bir film, *determinist. Filmi izlerken bir şeye karar vermelisiniz; Planlı ve kurallı mı yaşamalısınız?Özgürce ve amaçsızca mı yaşamalısınız?
*Determinist: Belirlenimlilik, belirlenircilik, gerekircilik, determinizm, evrenin veya evrendeki olayların ya da bir bilimsel disiplinin alanına giren tüm nesne ve olayların önceden belirlenmiş olduğu, onların öyle olmalarını zorunlu kılan birtakım yasa veya güçlerin etkisiyle meydana geldiklerini ileri süren öğretiye verilen addır. Kısacası, her olayın maddi veya manevi birtakım nedenlerin zorunlu sonucu olduğunu kabul eden felsefi görüştür.Tam anlamıyla kaderci olmasa bile kainatın kuruluşu ile birlikte tüm geleceğin de hesaplanabilir bir şekilde belirlendiğini öngörür.
Fragman